Menu

Családállításkor használt módszereink

Hellinger-féle családállítás

Bert Hellinger a nyolcvanas évek második felében kezdte el módszerének kidolgozását. A pszichoanalízis, a hipnózis, a tranzakció-analízis és a családterápia módszereit saját eseteinek alapos tanulmányozásával és megfigyeléseivel ötvözve túllépett a hagyományos nyugati pszichológia megszokott fogalmi keretein, és új módszerével rövid időn belül igen látványos sikereket ért el. A kilencvenes években Németországban, 2000-től pedig világszerte futótűzként terjedt el a szisztemikus-fenomenologikus rendszerterápia, közismertebb nevén a családfelállítás nevű módszer, amit Magyarországon Dr. Angster Mária honosított meg. 

A szisztemikus-fenomenologikus családterápia, vagy röviden a "családfelállítás" a családi lélek-mezőnek a "megkérdezése". A módszer a külföldi és a hazai tapasztalatok szerint rendkívül erőteljes, pontos és hatékony. Egyrészt új fényben láttatja az életünket nehezítő bajokat, betegségeket, kudarcokat, másrészt lehetővé teszi, hogy ezeket a terheket, nagy katarzisokat okozó csoportos és egyéni foglalkozásokon letegyük. A módszer hatékonyságát azok a pozitív változások igazolják, amelyek az eddigi foglalkozások résztvevőinek életében - sokszor azonnal - következtek be.

A Hellinger-terápiában egy új fajta módot is használunk. Ugyanis csak a Phoenix Intézetben állítjuk fel a petesejt és a spermium találkozásának pillanatát. Ez azért fontos, mert ez a pillanat meghatározó az ember életében - mindkét sejt belehal az egyesülésbe, megszűnik önmagában tovább létezni. És ezt az ősi mintát mindenki a sejtjeiben hordozza, ettől nehéz a férfinak és a nőnek együtt élnie. Itt dől el, hogyan viszonyulunk a férfihoz, illetve a nőhöz, és mennyire adjuk oda magunkat a másiknak, vagy éppen mennyire félünk a „bekebelezéstől". Gyakran ebben rejlik a meddőség vagy a párkapcsolati problémák oka is.  

Tovább időpontjainkhoz

Vissza a tetejére

Szeretne többet tudni programjainkról?